Wat zijn Zuivere Wijnen?

Wat maakt een wijn nu zuiver? En wat is het verschil met een 'normale' wijn? We leggen het je graag uit!

DUURZAAMHEIDVINIFICATIE

10/27/2022

Wanneer is een wijn zuiver?

Een wijn is te bestempelen als zuiver, wanneer het aan de volgende kenmerken voldoet:

  • De wijn bevat nauwelijks micro-organismen (en een minimale hoeveelheid sulfiet);

  • De wijnmaker heeft een consequent snoeibeleid;

  • De druiven worden verbouwd in het juiste microklimaat;

  • De temperatuur van de wijn wordt continue gecontroleerd (zowel bij het maken als bij transport).

Micro-organismen in de wijn

Micro-organismen zitten overal, en komen in wijn meestal voor als bacteriën, schimmels en gistcellen. Deze zitten op de druiven, maar kunnen zich ook in de fles verder ontwikkelen. Je kunt je vast voorstellen dat deze, wanneer ze in hoge concentraties aanwezig zijn in wijn, de smaak in negatieve zin kunnen beïnvloeden. Om deze micro-organismen tegen te gaan, kan een wijnmaker verschillende dingen doen. Meestal wordt er gebruik gemaakt van sulfiet om deze micro-organismen te doden, maar daar wordt een wijn niet beter op. Het heeft invloed op de geur en smaak, en zorgt ook nog eens voor hoofdpijn. In zuivere wijnen wordt er daarom zo min mogelijk gebruik gemaakt van sulfieten.

Bij Vavino werken we met importeurs die zuiverheid en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Hierbij komen bacteriële analyses kijken om de consument pure zuiverheid te kunnen garanderen.

Een consequent snoeibeleid

Wanneer de druif in de wijngaard groeit, is het van belang dat er goed gesnoeid wordt. Als dit niet gebeurt, is er een hogere kans op schimmelgroei op de trossen. Daarnaast zorgt een goed snoeibeleid ervoor dat de druiven in perfecte staat zijn wanneer deze geoogst worden. Dat wil zeggen dat de pH-waarden en suikerconcentraties in goede balans zijn. Zo zorgt de wijnmaker ervoor dat alleen de beste druiven in de wijn terecht komen. Dat is belangrijk om de wijn zuiver te kunnen produceren.

Het juiste microklimaat

Het klimaat en terroir waarin de druiven groeien is van groot belang voor de kwaliteit van de wijn. Het beïnvloedt niet alleen geur en smaak, maar ook de gezondheid van de wijngaard. In een droog klimaat ontwikkelen in de basis minder schimmels dan in nattere klimaten. Wanneer een rijpe druif vol met suikers in aanraking komt met vocht, dan is het een kwestie van tijd voordat er schimmel op de druif ontwikkelt. Ook dit is een reden waarom een consequent snoeibeleid, in combinatie met het juiste klimaat essentieel is voor het maken van een zuivere wijn.

De temperatuur van de wijn

De temperatuur van de wijn heeft ook een grote invloed op de geur en smaak. Wanneer een wijn te warm opgeslagen wordt tijdens bijvoorbeeld de rijping, is de kans op ontwikkeling van ongewenste micro-organismen, groter. Om ons assortiment aan wijnen zuiver te houden, worden alle wijnen bij Vavino gekoeld geïmporteerd en opgeslagen. De wijn mag niet te koud, maar ook zeker niet te warm worden. De ideale temperatuur tijdens het vervoeren van de wijn is tussen de 9 en 18 graden Celsius.

rode wijn bij wijngaard-zuivere wijn
rode wijn bij wijngaard-zuivere wijn