Wat is Sulfiet in Wijn?

Op bijna elke fles wijn staat aangegeven dat het sulfiet bevat. Maar wat zijn sulfieten nu eigenlijk? We leggen het graag uit.

VINIFICATIE

12/1/2022

Voor de scheikundigen onder ons zijn sulfieten zouten die het sulfiet-ion (SO₃²⁻) bevatten. Voor de wijngenieters is het een conserveringsmiddel wat ook gebruikt wordt als kleurstof. In dit artikel leggen we uit wat sulfieten zijn, en zullen we dieper ingaan op de vraag waarom sulfieten in veel wijnen zitten.

Waar komt sulfiet vandaan?

Sulfiet komt in de natuur ook voldoende voor en wordt vaak gevonden in planten uit de lookfamilie zoals ui, knoflook en sjalotten. Zwavels komen veel in de natuur voor en als deze verbrand worden, ontstaat er zwaveldioxide. Wanneer dit gas in water oplost, en dus een verbinding aangaat met het water, ontstaat sulfiet. Wat er overblijft is een poeder dat gebruikt wordt in voedingsmiddelen zoals wijn, maar ook in vlees en het zorgt ervoor dat fruit minder snel bruin kleurt.

Waarom zit er sulfiet in mijn wijn?

Sulfiet staat bekend om het bestrijden van bacteriën en (ongewenste) gisten. Een bijkomend voordeel is dat sulfiet de oxidatie van wijn beperkt, waardoor een wijn langer houdbaar is als deze aan verschillende temperaturen wordt blootgesteld. Hier moet echter bij vermeld worden dat wijnen met lage sulfietgehalten even lang bewaard kunnen worden, mits rekening gehouden wordt met een goede bewaartemperatuur. Deze temperatuur zal doorgaans niet hoger mogen liggen dan 16 graden celsius. Dit is de reden dat Vavino ervoor zorgt dat het transport van het wijnhuis naar Nederland altijd verloopt met optimale omstandigheden voor de wijnen. Het geklimatiseerde transport is ook een van de voorwaarden voor een zuivere wijn.

Zijn er nadelen aan sulfiet?

Sulfieten kunnen hoofdpijn, misselijkheid en allergische/intolerantie reacties veroorzaken. Mensen die gevoelig zijn voor sulfieten kunnen dit zelfs al ervaren bij wijnen waar weinig sulfieten aan toegevoegd zijn. Hoe meer sulfiet er in de wijn zit, des te sneller de gevolgen duidelijk zullen zijn. Mensen met nier- en leverproblemen en astmapatiënten moeten extra opletten bij toenemende hoeveelheden sulfiet, omdat dit tot ernstige benauwdheid kan leiden. Daarom worden wijnen met lage hoeveelheden sulfiet doorgaans als ‘beter’ ervaren. Belangrijk is wel dat de meeste mensen hoofdpijn krijgen door uitdroging als gevolg van alcohol, niet door de sulfieten. Wel kunnen sulfieten extra bijdragen aan de hoofdpijn, mits er te weinig water wordt gedronken.

Een zuivere wijn als oplossing

De conclusie is dus dat sulfieten nodig zijn voor het behoud van veel wijnen. Voor veel mensen hebben sulfieten geen negatieve gevolgen, maar voor een kleinere groep kan het problemen met zich meebrengen. Deze mensen zijn zeker gebaat bij het drinken van wijnen zonder (of weinig) toegevoegde sulfieten. Hoe zuiverder de wijn, hoe beter deze wordt ervaren.

wijn op een stelling
wijn op een stelling