Investeren in Wijn

Is investeren in wijn een hype of is het iets om aan een langdurig portfolio toe te voegen? In deze blog zullen we toelichting geven op de ‘asset class’ waar wijn onder valt en waarom deze kans heeft om het beter te doen dan de markt in het algemeen.

RODE WIJNINVESTEREN

10/22/2022

Wijn als investering. Een goed idee?

Wijn is een illiquide investering. Dit brengt voordelen en nadelen met zich mee. Wijn kan namelijk beter presteren dan de markt en dit heeft het verleden bewezen met rendementen van ruim 8% per jaar over de afgelopen 15 jaar. Vergeleken met de aandelenmarkt (All world index) die bijna 4,5% rendement heeft gemaakt, is dat natuurlijk een ruim beter rendement.

Daarentegen zijn aandelen zeer liquide, je kunt ze op elk moment dat de markt open is kopen en verkopen. Het tegenovergestelde is waar met wijn: Exclusieve wijnen (ver)kopen is niet mogelijk binnen een klik op de knop van je telefoon. Dit neemt extra risico met zich mee, waar je op de langere termijn voor beloond wordt met bovenstaand rendement.

Naast historische cijfers wordt het macro-economisch ook duidelijk dat wijn een goede positie zou kunnen hebben met betrekking tot investeren. Zo is de productie van wijn relatief constant, echter stijgt de vraag wel elk jaar volgens de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW). Door te investeren in wijn kun je mogelijk ook je portfolio uitbreiden naast spaargeld, aandelen en obligaties. Diverse wetenschappelijke artikelen (bijvoorbeeld in The Journal of Portfolio Management en Mathematical Finance) tonen aan dat illiquide investeringen een positieve invloed kunnen hebben op hogere rendementen met eenzelfde risicoprofiel. Dus ook op dezelfde rendementen met een lager risicoprofiel.

wijnflessen op houten plank - investering in wijn
wijnflessen op houten plank - investering in wijn

Beleggen in wijn

Er zijn echter een groot aantal zaken om mee te nemen in de beslissing om in wijnen te gaan beleggen. Wij wijzen een aantal zaken uit die van belang zijn. Let op dat je geen nepwijn koopt en dat de mening van diverse experts goed zijn. Deze mening is namelijk belangrijk voor de prijs op de langere termijn. De soort wijn en de wijnstreek zijn natuurlijk ook belangrijk. Zo is beleggen in witte en mousserende wijnen zeer lastig en daarom gebeurt het investeren in wijnen nagenoeg alleen in rode wijnen. Bovenstaande is maar een indicatie en mocht je de beslissing maken om het toch te gaan doen: Voer je eigen onderzoek uit en zorg dat het uitvoeriger is dan alleen de criteria die hiervoor besproken zijn.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn op de wijnmarkt met betrekking tot investeren. Er zijn genoeg risico’s die betrekking hebben op het rendement van je wijn. Je kunt bijvoorbeeld een te hoge prijs betalen waardoor het uiteindelijke (procentuele) rendement fors onderuit gaat. Ook kan de wijnmarkt instorten, zonder dat je dit van te voren aan ziet komen. Een ander groot risico is dat je een uitgebreid onderzoek hebt uitgevoerd, maar er gaandeweg achter komt dat je verkeerde aannames hebt gedaan in je onderzoek. Dit zorgt ervoor dat je mogelijk een verkeerde fles hebt gekocht.

Het antwoord op de vraag ‘Is investeren een hype of kun je het aan je portfolio toevoegen?’ kan dus niet zo eenvoudig beantwoord worden. Zonder meer is het een zeer interessante markt met voldoende kansen. De risico’s die hieraan verbonden zijn, zijn echter ook substantieel en moeten goed beoordeeld worden.

wijnvaten in wijnkelder - investeren in wijn
wijnvaten in wijnkelder - investeren in wijn